Over ons

 

WIE ZIJN WIJ?

J. Schlieker en Zonen B.V. gevestigd aan de rivier de Merwede  heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een betrouwbare partner in de wereld van de scheepvaart en constructiewerken. Schlieker heeft sinds haar oprichting in 1868 meer dan 1050 vaartuigen gebouwd.

In 2012 heeft Schlieker, gevestigd in Sliedrecht, een werf in Dordrecht overgenomen. Deze werf ligt net als de Sliedrechtse werf, aan de Merwede. De overname van deze werf biedt Schlieker de kans haar klanten nog beter te bedienen. Onze loods in Dordrecht maakt dat we aan grotere projecten kunnen bouwen.

 

De dagelijkse leiding wordt thans gevoerd door René en Hans Slieker, respectievelijk de vijfde en zesde generatie Slieker.

 

WAT DOEN WIJ?

Wij zijn gespecialiseerd in het bouwen van rondspantschepen. Wij werken onder toezicht van diverse classificatiebureaus zoals o.a. LLoyd's. Naast de rondspantschepen bouwen wij regelmatig knikspantschepen en diverse constructies in staal en aluminium.

Bij het bouwen van onze schepen komt het vaak aan op details. Het verwerken van dunne materialen is daar een voorbeeld van. Onze vakmensen zijn gespecialiseerd om deze dunne materialen op de juiste manier te lassen en te verwerken in het schip. Ook het lassen van materialen met een grote dikte doen wij op een vakkundige manier. Wij hebben vier lassers in dienst die over certificaten beschikken om plaatmateriaal tot een dikte van 80 millimeter te lassen.

 

WAAR LIGT ONZE KRACHT?

Creativiteit en flexibiliteit zijn kenmerken waarin wij ons onderscheiden van andere scheepswerven. “U vraagt, wij bouwen”. Ons werk heeft een aangename prijsstelling vanwege een platte organisatie en de productiviteit van een klein bedrijf. Kwaliteit en beperkte levertijd staan bij ons hoog in het vaandel.

GESCHIEDENIS

J. Schlieker & Zonen B.V. is één van de oudere bedrijven aan de Sliedrechtse dijk. In 1868 verkreeg  Johannes Schlieker, betovergrootvader van de huidige directeur René Slieker, een stukje buitendijks land om zijn bedrijf te starten. Hij bouwde een houten loods, niet al te groot, om schepen te vervaardigen. Het was al heel wat dat zijn bouwwerk was voorzien van een pannen dak. 
De schepen die in de loods werden gebouwd, moesten door een opening van zo’n tweeënhalve meter. Op enig moment bouwde Schlieker schepen van drie meter breed. Het bleek noodzaak de opening van de loods open te breken. Schepen die niet binnen gebouwd konden worden, werden later buiten gebouwd. De eerste tekenen van een groeiende scheepswerf…

In de jaren die volgden ontwikkelde J. Schlieker & Zonen B.V. zich tot een gerenommeerde werf, die steeds overging van vader op zoon. De groei resulteerde in de vraag naar een nieuwe loods. Die loods kwam er. In 1965 werd een nieuwe productieplaats opgeleverd, die aan de eisen van de tijd voldeed en die met een oppervlakte van 260 vierkante meter tegemoet kwam aan de ruimtevraag die nodig was voor het bouwen van grotere schepen. Leuk detail: de spanten van de loods werden door Schlieker zelf gemaakt; alleen het metselwerk diende te worden uitbesteed. Bovendien bevatte de nieuwe loods een zgn. hellinggat waar schepen die aan revisie toe waren konden aanmeren en gebouwde/gerepareerde schepen te water konden worden gelaten.


De werf kampte snel na de bouw van de nieuwe loods in 1965 opnieuw met ruimtegebrek. Om het gebrek aan ruimte op te lossen, werd een tweede loods bijgebouwd. Daarbij kwam dat door de bouw van de Deltawerken en de afsluiting in het Haringvliet het waterpeil van de Merwede, de rivier waarlangs Schieker zijn bedrijf heeft, aanzienlijk was gedaald. De daling van het waterpeil in de rivier had tot gevolg dat schepen een stuk lastiger van wal te water konden worden gelaten. Schlieker besloot een kraan aan te schaffen. De kraan zorgde ervoor dat schepen snel en efficiënt vanuit het water op de wal konden worden gebracht en vice versa. Het oorspronkelijk aangelegde hellinggat werd gelijkgetrokken met de kade om op die manier meer buitenterrein te creëren. Ook werd het buitenterrein, dat oorspronkelijk schuin afliep, egaal gemaakt, zodat er meer effectieve ruimte ontstond, waar aan de schepen kon worden gewerkt.

J. Schlieker & Zonen B.V. was het eerste Sliedrechtse bedrijf dat haar werf uitrustte met een roldeur. Dat maakt dat leveranciers hun materialen snel en eenvoudig in de loods konden afleveren.

© Copyright J. Schlieker & Zonen B.V. 2018.